Güzel Bir Yer : Gruyere

GÜZEL BİR YER : GRUYERE





Gerçek bir Heidi kasabasını görmek için Gruyere, Cenevre'ye 1,5 saat uzaklıkta sizi bekliyor. Her turistin yaptığı bu seyahatin sürekli tekrarlanması boşuna değil. Her yerin kapalı olduğu bir pazar gününü geçirmek için mükemmel bir program.
İsviçre'de her küçük kasabanın (onlar şehir sanıyor ama kasaba aslında) kendine özgü bir peyniri ve bir çikolatası bulunuyor. Ancak Gruyere bu açıdan tüm İsviçre kasabalarından daha ünlü. Dünyanın her yerinde insanlar "İsviçre Peyniri" dediklerinde aslında Gruyere demiş oluyorlar. Gruyere içinde 700 ayrı tadı barındıran Türk'lerin kaşar peynir kategorisinde değerlendireceği bir lezzet festivali. Peyniri almak için Gruyere'e gitmenize gerek yok tabii. Harika organize olan İsviçre'liler bu iş için de her zamanki gibi bir marka ve dünya çapında bir standart yaratmışlar. Herhangi bir Migros'da gerçek Gruyere'i zaten alabilirsiniz.


Peynirin 3 çeşidi satılıyor genelde. 6 yıllık, 8 yıllık ve 10 yıllık seçenekleriniz var. Bazen buna hafif, orta, sert de diyorlar. Kasaba'da bu 2 paragrafta anlattığım herşeyi anlatan ve 5 fr.'a mal olan küçük bir müze var. Bence gitmenize gerek yok, ama toplam 15 dakika sürüyor, siz bilirsiniz. Sadece müzenin girişindeki hazırlanmış ve dinlenmeye bırakılmış yüzlerce peynir tekerleğine bir göz atmayı unutmayın.


Gruyere'in yerinde keyfini çıkarmak için esas yapmanız gereken kasabanın içinde yer alan yan yana dizilmiş harika cafe ve restaurantlardan birine girip Fondue ya da Raclette yemek. Gerçek Gruyere tecrübesine ancak tadarak ulaşabilirsiniz. Güzel bir havada sakin kasabanın sokaklarına atılan masalarda bu keyif daha da şenleniyor. Etrafta sizin gibi binlerve turist olacağından emin olabilirsiniz. Biraz sakinlik isterseniz tek sıra halinde dizilmiş kasabanın sağında ve solunda yer alan müthiş manzaraya bir göz atabilirsiniz.

Raclette'nizi yemeden önce ünlü Gruyere şatosunda bir tur bu yüksek kalorili yemeği haketmenizi sağlayabilir. Saat 16:30dan önce içeri girmelisiniz. Manzaranın keyfi ve bu hoş şato yarım saatinizin hakkını fazlasıyla verir


Bir de Alien filmini sevenler ve oskar ödüllü tasarımcı HR Giger müzesini de gezebilirler. Bu kadar eski ve bozulmamış bir alp kasabasında Alien kostüm ve yaratıklarını görmek başlı başına ilginç bir his uyandırıyor. Müze pazartesi kapalı, diğer günler 17:00'ye kadar açık.


Biraz daha vaktiniz varsa yakınlardaki Broc kasabasındaki çikolata fabrikasını da ziyaret edebilirsiniz. Nestle tarafından üretilen Cailler çikolatalarının fabrikasını bizzat ziyaret etmediğimi söyleyeyim ama genelde tavsiye ediliyor. Saat 17:00'ye kadar açık ve giriş ücretsiz.

Gruyere ile ilgili daha fazla bilgi için en iyi web sitesi: http://www.la-gruyere.ch/
Previous
Next Post »