Sıcaklardan korunma yolları.

Gölgeniz sizden küçükse güneş altında durmayın!
Memorial Ataşehir Hastanesi Dahiliye Bölümü'nden Prof. Dr. Birsel Kavaklı, aşırı sıcaklarda sağlıklı kalmanın yolları.






Aniden bastıran sıcak havalar mevsim normallerine alışkın olan vücudumuzun dengesini bir anda altüst etti. Yaz mevsimine güneş, havuz ve denizin keyfini yaşamak şöyle dursun sokağa çıkmaya korkulur oldu. 


Sıcak çarpmasına dikkat!


Yaz aylarında sıkça karşılaşılan güneş çarpması, sıcaklığın yükselmesi ile önemli bir tehlike olarak karşımızda durmaktadır. Yüksek ateş, terleyememe, komaya kadar giden sinir sistemi bozuklukları, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, bulantı, nabız hızlanması ilk belirtiler olabilirken, algılama ve koordinasyon yeteneğinin bozulması, görme netliğinde bozulma, göz çukurlarının belirginleşmesi, bilincin kaybolması ileri belirtilerdir. Vakit kaybetmeden bir sağlık merkezine başvurulmalıdır. 


Sıcak kramplarını önleyin


Genellikle kol ve bacaklarda veya karında aşırı sıcaktan tuz kaybı ile birlikte sıcak krampları görülebilir. 1-2 bardak tuz içeren sıvı verilmeli, kramp girmiş kasa masaj yapılmamalıdır. 


Öğle saatlerinde mümkün olduğunca dışarı çıkmayın
Güneş ışınlarının uzun vadede deri kanserlerine neden olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle özellikle güneş ışınlarının dik olarak geldiği saatlerde korunulmalı, bunun için gerekirse koruyucu kremler kullanılmalıdır. Özellikle çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp, şeker ve tansiyon hastaları zorunlu olmadıkça sıcaklığın en belirgin olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamalıdır. 


Güneş ışınlarının dik geldiği bu saatleri gölge boyunuza bakarak da anlayabilirsiniz. Gölge boyunuz sizin boyunuzdan kısa ise bu durum güneş altında fazla kalmamanız gerektiği anlamına gelir. 
Previous
Next Post »